A BMW elhagyja a Forma 1-et

2009.07.29. 11:29

Percekkel ezelőtt jelentették be egy sebtében összehívott sajtókonferencián Münchenben, hogy a BMW az év végén kivonul az F1-ből. A döntést a cég igazgatótanácsa hozta meg tegnapi ülésén. A hivatalos indoklás szerint máshol van szükség arra a pénzre, amit eddig az autóversenyzés csúcskategóriájában költött el a vállalat.

Az idei versenyeken persze még részt vesz a BMW Sauber, és a gyár motorsport-igazgatója, Dr. Mario Theissen szerint mindent meg is tesznek azért, hogy jól szerepeljenek 2009-ben, de gyakorlatilag már nem várható igazán komoly eredmény a kék-fehér versenyautóktól, hiszen a fejlesztésükre már nemigen költenek, a szezon eddigi részében viszont nem voltak igazán versenyképesek. Valójában az idei eredménytelenség lehet az egyik oka, hogy a BMW F1-es csapata jövőre már nem indul a bajnokságban, hiszen a cég az autósport más ágaiban – így a túrakocsi-versenyeken és az amerikai ALMS sorozat hosszú távú futamain – továbbra is aktív marad, sőt, több pénz jut majd ezeknek a gyári BMW csapatoknak.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a müncheni motorsport-részleg, illetve a svájci Sauber központ sorsa pontosan mi lesz az idei szezon után. Az igazgatók szerint még nem született döntés, hisz csak tegnap határoztak az F1-ből való kilépésről, de azt ígérték, megpróbálják mindenki számára megnyugtató módon rendezni a helyzetet. Talán még kapóra is jönnek az F1-en edződött fejlesztőmérnökök a BMW más részlegeinél, hiszen olyan tapasztalatokkal rendelkeznek, amelyek a közúti modellek fejlesztésénél is jól jöhetnek.