A Yarisból is készülhet hibrid Európának

2009.07.29. 10:51

A legújabb hírek szerint nem is kettő, de rögtön három benzin-elektromos modell készül a Toyotánál az európai vásárlóknak: az Auris és a kompakt Lexus mellett a hibrid Yaris is megérkezhet egy éven belül.

Eddig nem igazán sikerült rákapatni az európai vásárlókat a hibrid hajtású autókra. A Priusból és a Civic Hybridből ugyan elkelt néhány ezer példány évente, de az eladások lassan nőttek: aki takarékoskodni akar, errefelé inkább dízelt vesz. Más gyártó talán felhagyott volna a kísérletezéssel, de a Toyota inkább a módszeren változtat. Olyan típusok egész sorát készíti el, amelyek jobban megfelelnek az itteni vásárlók ízlésvilágának. Az Auris Hybrid bemutatásának hírét már a gyáriak is megerősítették, és úgy néz ki, a típusból készül egy erősebb, Lexus márkajelzésű változat is, de a japán sajtó értesülései szerint már a Yaris hibrid változatán is dolgoznak, amely már 2011-ben piacra kerülhet. Ezt a típusváltozatot állítólag ugyanott gyártják majd, ahol a többi Európának szánt Yarist, a Toyota franciaországi összeszerelő üzemében. Ha igaz, viszonylag olcsón, 10-11 ezer euró, azaz 2,7-3 millió forintos áron kerülne piacra, ami valóban versenyképessé tenné az apró dízelekkel szemben.

A japánok stratégiája kétféle eredménnyel járhat: vagy felfedezik az európai vásárlók a hibridekben rejlő lehetőséget, és ezzel alaposan megnőhet a kontinensen eladott Toyoták száma, vagy nagyot buknak az új típusokkal. Ennyit azonban muszáj kockáztatni, másképp kicsi rá az esély, hogy a Toyota hazai pályájukon valaha is megszorongathatja európai konkurenseit.