Meredek zuhanásban a Peugeot

2009.07.29. 16:36

Eséllyel pályázik az iparág leggyorsabban süllyedő hajója címre a francia autógyártó: hatalmas veszteség jellemezte az első félévet, és a java még csak most jön.

ft

2009 első félévét 968 millió euró nettó, és 1,33 milliárd működési veszteséggel zárta a Peugeot-Citroën csoport, szemben a tavalyi év első felének 733 milliós, illetve 1,03 milliárdos pozitív eredményeivel. Ráadásul a gyár saját előrejelzése szerint sem várható jobb eredmény a második félévre: 1 és 2 milliárd euró közti működési veszteségre számítanak, azaz a teljes 2009-es deficit rossz esetben akár a hárommilliárd eurót is elérheti. A mélyrepülés elsősorban a csökkenő eladásoknak köszönhető: a PSA forgalma 22%-kal esett vissza január és június között az előző évhez viszonyítva. 

A cég vezetése egyelőre nem jelezte, hogy miként próbálja kivédeni a válság hatásait, bár valószínű, hogy egyelőre bőven vannak tartalékai a vállalatnak az elmúlt évek nyereségéből, így bőven van idő kidolgozni a válságkezelés legjobb módszerét. Ráadásul a cég arra számít, hogy 2010 vége felé már növekedni fognak az európai autóeladások, bár ez a jelenlegi helyzetben legalábbis optimista feltételezésnek tűnik.