Fél pontonhidat javasol a WestEnd

2009.07.30. 12:04 Módosítva: 2009.07.30. 12:04

A bevásárlóközpont munkatársai új tervvel álltak elő a Margit híd felújításának idejére. A tükörszimmetriás pontonhíd ötlete jóval olcsóbb lehet, mint a korábbi elképzelések, de még nem biztos, hogy megragadja a döntéshozók fantáziáját.

A WestEnd City Center marketing igazgatója, Walch Ottó terjesztette a nyilvánosság elé az új megoldási javaslatot, amelyet kiagyalói tükörszimmetriás pontonhídnak neveznek. Az ötlet lényege, hogy egyszerre csak a Margit híd egyik felét váltanák ki egy ideiglenes pontonhíddal, míg a másik hídfelet nyitva tartanák az autóforgalom előtt. Első lépcsőben a budai oldalt és a Margitsziget elején található sportpályát kötnék össze az ideiglenes híddal, és nyitva hagynák a Margit hidat a sziget és a pesti oldal között, majd amikor a budai hídfél elkészül, a Margitsziget másik oldalára telepítenék az ideiglenes átkelőt, amely így a már felújított hídrésszel együtt viselné az autóforgalmat. Az ötlet kétségtelen előnye, hogy ebben az esetben a pontonhidat nem kellene megbontani a hajóforgalom miatt, hiszen az a sziget ellentétes oldalán zavartalanul folyhatna, és a rövidebb pontonhíd fenntartása is jóval olcsóbb lehetne – Walch szerint tizedannyiba kerülne – mint a fővárosi önkormányzat által korábban elvetett teljes pontonhíd.

Az azonban így is kérdéses, hogy az ideiglenes hídfél mekkora forgalmat bonyolíthat. A honvédség korábbi számításai szerint a teljes pontonhíd áteresztő képessége óránként legfeljebb 200 autó lett volna, szemben a Margit híd napi 50-60 ezres terhelésével, és kevéssé valószínű, hogy egy rövidebb pontonhídon nagyságrendekkel több autó juthatna át. Ráadásul az sem biztos, hogy az ötlettel érdemben foglalkozik majd a főváros, bár Walch Ottó elmondta, hogy a terveket már eljuttatták az önkormányzat illetékeseihez.

A jelenlegi menetrend szerint a Margit hidat augusztus 21-én zárják le az autóforgalom elől, és nagyjából egy éven át, amíg a felújítási munkálatok folynak, csak villamossal, kerékpárral és gyalogosan lehet majd közlekedni rajta.

Walch emellett azt is bejelentette, hogy a West End saját területén egy kb. 5000 férőhelyes P+R parkolót is az autósok rendelkezésére bocsát, amelyet egy BKV vonaljegy áráért lehet majd igénybe venni, de ezt a díjat is visszafizetik azoknak, akik aznap érvényesített jegyüket bemutatják. Az új parkolót szeptemberben nyitják meg.