2009.07.30. 18:13

Tudtuk, hogy a Daimlernek sem tesz jót a válság, de bő egymilliárd eurós veszteség egyetlen negyedévre még így is meglepetés.

mercigyar

A Daimler AG. április és június között 1,06 milliárd eurós veszteséget termelt, ami még egy ilyen nagy vállalatnak is jelentős érvágás. Az ok: minden fontos piacon csökkent a vásárlók száma. Személyautóból nagyjából 25%-kal kevesebb fogyott, mint egy évvel korábban, a teherautók és autóbuszok eladásai pedig még nagyobb mértékben, több mint 50%-kal csökkentek. Annak fényében, hogy ez utóbbi területen a Daimler korábban piacvezető volt, ez talán még nagyobb csapás, mint a személyautó-eladások visszaesése. Jól jellemzi, hogy milyen nagy a baj, hogy tavaly ilyenkor még egymilliárd euró feletti nyereségnek örülhetett a cég vezetése.

Az év eleje óta durván 2,3 milliárd eurót vesztett a Daimler, és a cég vezetősége sem számít rá, hogy rövid távon javulhat a helyzet. Tettek ugyan a költségcsökkentő lépéseket, de ezek csak hosszabb távon éreztetik hatásukat. Dieter Zetsche, a cég vezérigazgatója azt jósolta, hogy az idén még nem javul a vállalat helyzete, azaz az év végére akár 4 milliárd euró fölé is kúszhat a veszteség. A Daimler szerencséje, hogy az elmúlt években jelentős tartalékokat halmozott fel, azaz kivárhatja, míg csitul a válság, anélkül, hogy a fizetésképtelenség fenyegetné.