Katasztrofális első félév a Renaultnál

2009.07.31. 14:36

A francia gyártó hatalmas, 2,71 milliárd eurós adózás utáni veszteséget volt kénytelen lenyelni 2009 első félévében. Most abban reménykednek, hogy az év második felében lelassul, vagy meg is áll a piac szűkülése.

renaultgyar

A Renault tavaly ugyanebben az időszakban még bőven nyereséges volt, 1,58 milliárd euró hasznot zsebelt be hat hónap alatt, de a roncsprémiumok keresletélénkítő hatása ellenére is nagy mértékben csökkentek a cég eladásai a gazdasági válság kitörése óta. A féléves forgalom 15,991 milliárd euró volt, 23,7%-kal kevesebb, mint tavaly, ami egyrészt az eladások csökkenésének volt köszönhető, másrészt annak, hogy a vásárlók a korábbinál jóval nagyobb arányban választották az olcsó, kis haszonnal eladható autókat. A Renault elemzése szerint az elmúlt félévben hónapról hónapra csökkent a piac szűkülésének mértéke, így – ha ez a tendencia folytatódik – még az is elképzelhető, hogy az eladások még az idén növekedésnek indulnak, vagy legalább megáll a visszaesés, és be tudnak rendezkedni a kisebb igények kielégítésére.

Bár most külön nem említették, a Renault-Nissan csoport vezetése korábban már ismertette válságkezelő stratégiáját: a költségeket tovább faragják, még szorosabbra fűzik a két gyártó közti együttműködést. A hatékonyság növelését azonban nehezíti, hogy Franciaországban, ahol a Renault üzemeinek többsége található, sem gyárbezárásokra, sem elbocsátásokra nem kerülhet sor – ezzel a feltétellel kaptak ugyanis jelentős állami támogatást az autóipari vállalatok.