Zöld sportkocsit ígér a BMW

2009.07.31. 12:23

A Frankfurti Autószalonra tartogatják az EfficientDynamics Vision elnevezésű tanulmányt, amely állítólag egyszerre lesz hangsúlyozottan sportos, és környezetkímélő.

A bejelentés egyenesen a BMW fejlesztésekért felelős igazgatójától, Klaus Draegertől származik, aki elmondta, meg szeretnék mutatni a világnak, hogy milyen irányba fejlesztik a BMW-t. „A fenntarthatóság egyre fontosabbá válik. Frankfurtban megláthatják majd, hogy hová vezet, ha ezt a gondolatot az autók fejlesztésében is alkalmazzuk. Az EfficientDynamics Vision tanulmánnyal megmutatjuk, hogy egy sportkocsival milyen magas hatékonyság érhető el. Azt is látni fogja mindenki, hogy a fenntarthatóságot nem csak a hajtáslánc korszerűsítése szolgálhatja, de a konstrukció és az anyagválasztás is” - vázolta a gyár terveid Draeger. Ha a körmönfont mondatokból kihámozzuk a lényeget, annyi derül ki, hogy a BMW valamiféle nagy teljesítményű, de igen takarékos és környezetkímélő tanulmánnyal készül Frankfurtra, amely alighanem valamiféle hibrid, vagy elektromos hajtást, és igen könnyű karosszériát kap majd.

A BMW eddig már többször is mutatott szép vonalú sportkocsikat - legutóbb a képeinken szereplő M1 Hommage tanulmányt - de ezekből viszonylag ritkán lesz szériagyártmány, pedig az Audi R8 és a Porsche 911-es erősebb változatai mellett biztosan jutna hely a piacon egy valódi BMW élmény-sportkocsinak is. Csak remélhetjük, hogy a gyártó valami ilyesmin dolgozik, és nem csak egy újabb mézesmadzagot húz el az orrunk alatt. Az már csak hab volna a tortán, ha a BMW sportkocsija ráadásul még takarékos is volna, hiszen ilyen állat egyelőre nincsen: a legtöbb sportkocsi fejlesztésénél sokadlagos szempont az üzemanyagfogyasztás – nem csoda, hogy a világ legiszákosabb utcai járművei a 600 lóerő feletti teljesítményű sportautók közül kerülnek ki.