A KRESZ megújítását szorgalmazzák szakmai és civil szervezetek

2009.08.03. 17:11

A közlekedésszabályozás megújítását szorgalmazza az országos rendőrfőkapitány, az ombudsman, az országos vámparancsnok, a Közlekedési Bírák Egyesület és több más civil szövetség, egyesület - tudatta az ombudsman hivatala az MTI-vel pénteken.

A felhívás aláírói azt várják a jogalkotóktól, hogy a XXI. század és az EU-tagság követelményeinek megfelelően tekintsék át a közlekedésszabályozás teljes rendszerét a polgárbarát, biztonságos és felelős magatartást ösztönző normarendszer továbbfejlesztésének érdekében. Újítsák meg koncepciójában és részleteiben a több mint harminc éves, többször módosított KRESZ szabályait, a közlekedési nyilvántartás és ellenőrzés rendszerét - tartalmazza a közlemény.

Az Országgyűlési Biztosok Hivatalában június 4-én tartott műhelymegbeszélésen mutatták be az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közlekedési projektjét. A megbeszélésen résztvevő szervezetek közös felhívást fogalmaztak meg a közlekedési jog újragondolására, a XXI. század közlekedési körülményeinek megfelelő jogalkotói tevékenység ösztönzésére.

A felhíváshoz csatlakozott Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Bencze József országos rendőrfőkapitány, Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége, a Közlekedési Bírák Egyesülete, a Közlekedéstudományi Egyesület, a Magyar Autóklub, a Magyar Biztosítók Szövetsége, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos egyesülete és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete.

Szabó Máté szerint a szabályozás ellentmondásos, kusza, időnként zagyva csomagja nem ösztönzi a gépjárművel közlekedőket a jogkövető magatartásra. Világos szabályozásra, áttekinthető, egyszerű és olcsóbb eljárások kialakításá van szükség, hogy növekedjék a közlekedők felelősségtudata, mind több polgár meggyőződése legyen a közlekedési normák önkéntes betartása - tartalmazza az ombudsman közleménye.