Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Autóklub a parkolási bírságok miatt

2009.08.04. 13:12

Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Autóklub hétfőn azt kérve, hogy a testület semmisítse meg a parkolásról és várakozási díjakról szóló fővárosi rendelet egyes elemeit, az Autóklub szerint ugyanis sérti a jogállamiság elvét, hogy egy kézbesítetlen felszólításhoz, a mikuláscsomag kihelyezésének időpontjához kapcsolódik egy súlyos szankció.

A Magyar Autóklub az MTI-hez küldött közleményében azt írta: a főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról és a várakozás díjáról szóló fővárosi közgyűlési rendelet utólagos normakontrollját és egyes rendelkezéseinek megsemmisítését kérték az Alkotmánybíróságtól.

A szervezet szerint sérti a jogállamiság, a jogbiztonság elvét és a tisztességes eljáráshoz való jogot, hogy egy kézbesítetlen felszólításhoz, azaz a mikuláscsomag kihelyezésének időpontjához kapcsolódik egy súlyos szankció, vagyis a pénzbüntetés. Mint írták, egy jogállamban a kötelezett - ebben az esetben az autós - mindaddig nem eshet késedelembe, amíg a jogosult - azaz a parkolási társaság - nem igazolja a felszólítás kézhezvételét vagy annak megkísérlését.

Mint írták, a beadványukban rámutatnak arra is, hogy nincs összhang a jogszabályok között, mivel a parkolási társaságok "60 napon belül kötelesek a pótdíjat kiszabni, míg a hivatkozott jogszabály a 30 napon túli, nem vitatott díjtartozáshoz kapcsol hátrányos jogkövetkezményeket".

Véleményük szerint a pótdíj kiugróan magas - harmincszoros, ötvenszeres vagy akár háromszázszoros - mértéke aránytalan, és ezzel a szabályozással a fővárosi önkormányzat visszaél jogalkotói hatalmával.

Az Autóklub azt is kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy a testület állapítsa meg a törvényalkotó mulasztással megvalósuló alkotmánysértését is, szerintük ugyanis a közúti közlekedésről szóló törvény korlátozás nélkül hatalmazta fel a közút kezelőjét - esetünkben a fővárosi önkormányzatot -, hogy egy polgári jogviszony egyik alanyaként a saját maga részére, mint a bevétel növelésében érdekelt egyik fél, egyoldalúan és korlátozás nélkül állapítsa meg a díj és pótdíj mértékét.