Apróságok a milliárdosok unalmas mindennapjaiból

2009.08.06. 15:49

„Az igazi kettőt fizet, egyet kap!” – így hirdeti a Pearl Motor Yachts http://www.pearlmotoryachts.com/pearl_news.htm honlapja a legújabb akciót. Igen, komolyan gondoljuk, folytatódik a hirdetés: rendeljen egy Pearl 60-as jachtot, és mi házhoz szállítjuk ajándék Bentley Continental GT-jét. „Így stílusosan cirkálhat vízen és szárazon.”

A Pearl 60 nyilván nem a cég belépőmodellje kispénzűeknek, akik kiszámolták, hogy na, hál’ isten, így végre megoldódik régóta húzódó szégyenteljes problémánk, és lehet egyszerre jachtunk és Bentleynk. A 60-as széria 18 méter hosszú (bő három Bentley), két 775 lóerős D12-es Volvo dízellel, melyek persze igazából nem 12 hengeresek, mint a Dunán közlekedő szárnyashajók V12-esei, csak soros hatosak.

Utazótempóban 300 tengeri mérföld a hatósugara (552 km), persze ez sokkal több is lehet, ha csöcsös csajok és martinis üvegek helyett gázolajos marmonkannákkal borítjuk be a fedélzetet. Ha még egyszer ennyi tengeri mérföldet akarnánk megtenni, plusz 2800 liter gázolajra lenne szükségünk, az pedig csak 280 marmonkanna.

Csak a nyári uborkaszezon, és az autóadatokba belefáradt szem felüdítésére nézzünk néhány hajóextrát, illetve alapfelszereltséget, mert a Pearl 60-ben ezek alapárasak: tikfa borítású vezetőállás, hidraulikus működtetésű fürdőkilépő

Raymarine ST 6001 robotpilóta (bár ezt magyarul is autopilotnak hívják)

A kabinban és a fedélzeten is behangszórózott hifi

28 collos LCD tévé

Mosogatógép, grill- és mikrosütő,

Flybridge barbecue és italhűtő

Rozsdamentes acél horgony

Tecma csendes öblítésű vécé

Rugós ágybetétek

És még egy rakás kisebb-nagyobb tengeri herkentyű.

És akkor térjünk is az árra. Egy új Pearl 60 teljes százezer angol fonttal olcsóbb, mint egy Bugatti Veyron: a jacht csak 900 ezer font, olyan 284 millió forint. Bentley Continental GT pedig kevés kilométerrel van már 100 ezer euró körül, ami úgy 27 millió forint. És persze ne essünk kétségbe: már a Pearl honlapján is ajánlanak sokkal olcsóbb, esetenként használt jachtokat, például egy 2008-as Pearl 50-es mindössze 550 ezer GBP. Vannak tehát jobb vételek is, illetve gyakorlatilag csak jobb vételek vannak. Ugyanakkor mint hírverés, kiváló, hiszen tessék, most mi is írtunk róla.