A Lada államosítását követelik a munkások

2009.08.07. 07:07

A Ladákat gyártó AvtoVAZ államosítását követelte csütörtökön több száz alkalmazott, miután a társaság vezetése csökkentené jövedelmüket az eladások visszaesése miatt.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint Oroszország legnagyobb autógyára, az AvtoVAZ több mint 1 500 dolgozója gyűlt össze Togliattiban, ahol a gyár is működik.

A gyár legfontosabb, független szakszervezetének vezetője a tüntetésen bejelentette, hogy követelni fogják az AvtoVAZ államosítását. "Legyen a gyár állami és ne privát kézben" - mondta az érdekvédelmi vezető.

A vállalat - amelyben a Renault-nak 25 százalékos részesedése van - korábban cáfolta azt hírt, miszerint a társaságnál jelentős elbocsátásokra készülnek a kereslet visszaesése miatt. A munkások jövedelmét azonban drasztikusan mérsékelnék szeptember elsejétől. A tervek szerint 20 órás munkahetet vezetnek be, amellyel a havi fizetés a gazdasági válság előtti 21.931 rubeles (706 dollár) felére csökkenne.

Tavaly az AvtoVAZ 24,7 milliárd rubeles (799 millió dollár) veszteséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 3,7 milliárd rubeles nyereséggel.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.