A Lada államosítását követelik a munkások

2009.08.07. 07:07

A Ladákat gyártó AvtoVAZ államosítását követelte csütörtökön több száz alkalmazott, miután a társaság vezetése csökkentené jövedelmüket az eladások visszaesése miatt.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint Oroszország legnagyobb autógyára, az AvtoVAZ több mint 1 500 dolgozója gyűlt össze Togliattiban, ahol a gyár is működik.

A gyár legfontosabb, független szakszervezetének vezetője a tüntetésen bejelentette, hogy követelni fogják az AvtoVAZ államosítását. "Legyen a gyár állami és ne privát kézben" - mondta az érdekvédelmi vezető.

A vállalat - amelyben a Renault-nak 25 százalékos részesedése van - korábban cáfolta azt hírt, miszerint a társaságnál jelentős elbocsátásokra készülnek a kereslet visszaesése miatt. A munkások jövedelmét azonban drasztikusan mérsékelnék szeptember elsejétől. A tervek szerint 20 órás munkahetet vezetnek be, amellyel a havi fizetés a gazdasági válság előtti 21.931 rubeles (706 dollár) felére csökkenne.

Tavaly az AvtoVAZ 24,7 milliárd rubeles (799 millió dollár) veszteséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 3,7 milliárd rubeles nyereséggel.