Balesetveszélyes buszok, teherautók

2009.08.07. 11:07

A balesetveszélyes buszok és teherautók, valamint szabálytalankodó vezetőik kiszűrésére július közepén indított akcióban két hét alatt 20 jármű akadt fenn az ellenőrzések során Zala megyében, a magyar-horvát határ térségében - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

A zalai hatóságok 234 teherjárművet és 22 autóbuszt állítottak meg a túlsúlyos és rossz műszaki állapotban lévő teherjárművek, autóbuszok forgalomból történő kiszűrésére, a nemzetközi közúti fuvarozásban részt vevő járművezetők vezetési és pihenőidejére, a nehéz tehergépjárművek hétvégi közlekedésének korlátozására vonatkozó rendelkezések, valamint a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó szabályok megtartásának ellenőrzésére indított akció keretében. A schengeni külső határon és a határterületen folytatott ellenőrzések során a hatóságok azt állapították meg, hogy a járművek vezetői a rendelkezéseket túlnyomórészt betartották, a járművek megfelelő műszaki állapotban voltak - mondta el Csizmazia Péter.

Az M7-es autópályán, a letenyei határátkelőn és a környékbeli utakon megállított járművek közül 108 magyar volt, 95 más uniós tagállamból, 53 pedig unión kívüli országokból érkezett. Hat esetben túlsúllyal, 13 alkalommal a vezetési és pihenőidővel, egy sofőrnél pedig a veszélyesanyag-szállítással kapcsolatos szabályszegés miatt indult közigazgatási eljárás.

Az akcióban a rendőrségen kívül részt vett a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Hatósága, az Állami Autópálya-kezelő Zrt., a Vám- és Pénzügyőrség Nyugat-dunántúli Regionális Parancsnoksága és a Zala Megyei Polgárőr Szövetség.

A rendőrség összesítése szerint Zala megyében tavaly 48 tehergépkocsi-vezető okozott személyi sérüléses balesetet, ebből hat halálos, 13 súlyos, 29 pedig könnyű sérüléssel végződött. Idén az év első hét hónapjában 26 balesetet, vagyis az összes közúti baleset 9,5 százalékát, tehergépkocsi-vezetők okozták.