Erősödik a BMW-PSA együttműködés

2009.08.07. 08:37 Módosítva: 2009.08.07. 09:52

Eleinte értetlenkedve ízlelgettük a hírt, mára azonban már megszoktuk, hogy a Minikbe, Peugeot-kba és Citroenekbe ugyanolyan motort szerelnek. Az együttműködés, úgy látszik, jól működik, ugyanis a két nagy konszern fontolgatja, hogy a jövőben amellett, hogy egyes motorokat együtt fejlesztenek, közös platformra is építkeznek.

A lehetőség gondolata a BMW elnök-vezérigazgatójában, Norbert Reithoferben, merült fel, ő szeretné elmélyíteni ezt az üzleti kapcsolatot. A szóban forgó platform a Mini modellcsaládot érintené, a BMW-t egyelőre nem, de Reithofer annak a lehetőségét sem veti el, hogy a jövőben egyéb alkatrészek is lehetnek, melyeket mindkét gyártó beszerel az autóiba, sőt, az együttműködés során nem csak a Minik, de a BMW-k is kaphatnak majd a közösen gyártott alkatrészekből, modulokból.

Miközben üzleti kapcsolatukat erősítik, mindkét cég kacsintgat más irányba is. A PSA élénken érdeklődik más együttműködő partnerek, legfőképp a Ford iránt, a BMW eközben elcserélt 7% részesedést a Daimlerrel, valamint éppen megállapodni készül a Fiattal arról, hogy Amerikában forgalmazni fogja az Alfa Romeókat a Mini kereskedésekben, sőt, a jövőben lehetséges, hogy a két cég autóépítés terén is együtt tevékenykedik majd.