Terézvárosnak elege van a Centrum Kft.-ből

2009.08.07. 15:38

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kérésére a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálja Terézváros parkolási pályázatát - közölte Mihálovits András, a versenyhivatal szóvivője pénteken az MTI-vel.

A szóvivő mindezt arra reagálva mondta el, hogy szerdán Herényi Károly MDF-es politikus közölte: felkérik a GVH elnökét, hogy figyeljen oda a terézvárosi parkolási ügyre. Az ügy háttere, hogy az MDF szerint Terézváros újabb tíz évre akar szerződést kötni a Centrum Parkoló Kft.-vel, ami ellen azonban a kerületi lakosok és az MDF is tiltakoznak.

Herényi Károly akkor közölte: a VI. kerület SZDSZ-es alpolgármestere, Rabin László is beismerte, hogy a parkolás kiszervezése egymilliárd forintos kárt okoz a kerületnek. Mint mondta, a liberális alpolgármester azt is nyilatkozta egy hírportálnak, hogy a Centrum Kft. nem a kerület érdekeit szolgálja. A baloldali vezetésű VI. kerületi önkormányzat olyan parkolási pályázatot írt ki, mely személyre szabottan a Centrum Kft.-re illik - tette hozzá Herényi Károly. A pályázat szerint a kerület évente csak öt és fél napnyi parkolási díjban részesülne parkolóhelyenként, a többi bevétel, valamint a pótdíjak és a kerékbilincsdíjak is a nyertes céget gyarapítanák - mondta az MDF-es politikus.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke ebben az ügyben július végén már tartott sajtótájékoztatót, akkor úgy fogalmazott: pártja felszólítja a VI. kerületi önkormányzatot, hogy haladéktalanul írjon ki új, tisztességes feltételeket tartalmazó pályázatot, amely a kerület érdekeit szolgálja.

Terézváros alpolgármestere, Bajor Zoltán válaszul akkor azt közölte: rosszindulatú az MDF elnökének azon feltételezése, hogy a terézvárosi önkormányzat egy adott parkolócéget szeretne bebetonozni a pozíciójába. Azt szeretnénk elérni, hogy valóban tapasztalt cégre bízzuk az üzemeltetést. Az előírt árbevétel és referenciák mindössze azt biztosítják, hogy ne 60 férőhelyes foghíjparkolók fenntartói jelentkezzenek, hanem azok a cégek, amelyeknek egy több mint 6000 parkolóhelyes kerületi rendszer üzemeltetése sem jelent gondot - írta akkor Bajor Zoltán a közleményében.