400 álcázott Clouseau felügyelő szabadul Franciaországra

2009.08.10. 14:10 Módosítva: 2009.08.10. 14:35

Menet közben borotválkoznak, újságot olvasnak, a műszerfalra rakják a lábukat.

A francia rendőrség új eszközt kezdett alkalmazni az elmúlt két évben a közlekedési fegyelem javítása érdekében: álcázott, azaz rendőrségi jelek nélküli járművekről figyeli a forgalmat. Két kísérleti év után a módszert szeptemberben értékelik, és várhatóan hivatalosan is bevezetik – írja a párizsi Le Figaro.

A kísérlet meglehetősen sokat feltárt a francia - vagy talán nem is csak a francia - autósok jelleméről: mihelyt úgy érzik, nincs rendőri ellenőrzés a láthatáron, sokan azonnal szabálytalankodni kezdenek. „Amikor nem jelzett kocsiból figyelik a forgalmat, a közlekedési rendőrök minden 24 kilométeren észlelnek valamilyen szabálytalanságot” – mondta el a lapnak Luc Guyennon parancsnok, aki a kísérletet felügyeli.


Minden közönséges járműnek feltüntetett rendőrautóval havonta átlag 140 szabálytalanul közlekedő autóst lepleznek le. A leggyakoribb szabálytalanság a menet közben történő telefonálás: az esetek 36 százalékát adja. A biztonsági öv becsatolásának elmulasztása, vagy a bukósisak használatának mellőzése 10 százalékkal szerepel a statisztikában. Az utakon azonban ennél cifrább eseteket is látnak a bújkáló francia rendőrök.

Akadt dinamikus főnök, aki a párizsi gyorsforgalmi körgyűrűn menet közben a volán mellett borotválkozott, sőt olyan is, aki vezetés közben az újságát olvasta. Akadt olyan kamionvezető, aki a tempomatot bekapcsolva két lábát feltette a műszerfalra. „Ha hirtelen fékeznie kellett volna, biztos lett volna a baleset” – mondta az intézkedő rendőr.


A közlekedési rendőrségnek jelenleg 400 külön hatósági jelzés nélküli megfigyelő kocsija van forgalomban az autópályákon és az utakon, ezen kívül 50 jelzés nélküli motorkerékpár segíti munkájukat – az utóbbiak mindig egy álcázott gépkocsival párosban dolgoznak.


A motoros a sort megelőzve ellenőrzi a kiszemelt járművet, rádión tájékoztatja autós kollégáit arról, mit észlelt, amazok pedig leállítják a szabálytalankodót. A félreértések elkerülése végett – még bűnözőnek vélnék – a motoros nem állítja le az általa kipécézett járműveket és nem bünteti vezetőiket. Az álcázott rebndőrautók akcióba lépve bekapcsolják az addig rejtett villogót, és utasaik egyenruhában állítják le a szabálytalankodót.

(MTI)