Infiniti M: egy érdekes japán luxusautó

2009.08.18. 17:20

Egyelőre csak virtuálisan mutatták be, de előbb-utóbb Európába is eljut a Nissan luxusmárkájának legújabb modellje. Az Infiniti korábban elég unalmas autókat forgalmazott M típusjelzés alatt, de a 2010-ben érkező negyedik generáció a számítógéppel generált képek alapján meglepően izgalmasnak ígérkezik.

A karosszériát lágy ívek és klasszikus arányok jellemzik, de a megszokott szedán-forma helyett csapott hátú sziluettet rajzoltak a tervezők az új M sorozatnak. Hasonlóval mostanság csak a Jaguar próbálkozott, és amint az XF példája mutatja, az ötlet akár be is válhat, talán még Európában is, ahol pedig olyan ellenfelei lesznek az új Infinitinek, mint az Audi A6-os, az 5-ös BMW, vagy épp a Mercedes vadiúj E osztálya. Az az érzésünk, hogy ez a feltűnő formaterv könnyen szerezhet híveket a típusnak annak ellenére is, hogy az Infiniti márkanevet mifelénk még alig ismerik a potenciális vásárlók.

Egyelőre kétféle M változatról tett említést a gyártó: az alapmodellbe a Nissan 370Z új, 3,7 literes V6-osának egy változata kerül, míg a csúcsváltozat 5,6 literes, minimum 400 lóerős V8-assal érkezik. A pletykák szerint azonban már készül egy harmadik kivitel is, kifejezetten az európai piac kedvéért, amelybe a Renault által kifejlesztett, legalább 270 lóerős hathengeres dízelmotor kerül majd. Az adatok egyelőre persze még meglehetősen vázlatosak, de ez nem is csoda: a japán luxusmodell élő bemutatójáig is legalább fél év van még hátra, a forgalmazás pedig 2010 késő nyarán, vagy kora őszén indulhat.