Tovább húzza az Opel eladását a GM

2009.08.24. 18:27

A német kormányzat és a szakszervezetek türelmetlenek, a General Motors azonban nem sieti el az Opel irányításának átadását.

A hét végén Angela Merkel kancellár próbálta nyilvános nyilatkozatban sürgetni a GM vezetését, ma pedig az Opel szakszervezetének képviselője fenyegetőzött látványos lépésekkel, ha rövid határidőn belül nem történik előrelépés az ügyben. A GM hónapok óta húzza az időt, rossz nyelvek szerint azért, mert szívesebben adná át az 55%-os részvénycsomagot az RHJ nevű pénzügyi befektetőcsoportnak a német kormányzat által is támogatott Magna-Sberbank konzorcium helyett. A GM igazgatótanácsa után azonban az Opel vagyonát az átmeneti időszakban kezelő társaság elé kerül majd az eladás menetrendje, ahol fele-fele arányban ülnek a General Motors és a német kormány képviselői. Egyes összeesküvés-elméletek szerint az amerikai autógyártó addig próbálja húzni az időt, míg a vagyonkezelő társaságnak már nem marad ideje megvétózni a döntést, és így az RHJ-hoz kerülhet az Opel irányítása.

A GM számára azért volna kedvezőbb, ha az RHJ venné át az Opelt, mert a belga-amerikai befektetőcsoport csak a haszon reményében venné meg a német gyártót, és így marad rá esély, hogy a GM visszavásárolja korábbi európai részlegét. A Magna ugyanakkor hosszabb távra tervez az Opellel, így aligha lesz hajlandó visszaadni az irányítást, ha a General Motors pénzügyi helyzete ismét rendeződik.