Három új Porsche a láthatáron?

2009.08.25. 16:31

A Volkswagen vezetésével alaposan megváltozhat a Porsche modellpolitikája. Úgy tűnik, a Volkswagen csoport részeként nem csak az elvárt profitot, de mennyiséget is hoznia kell.

boxster

A legjobb éveiben a Porsche közel százezer sportkocsit és terepjárót értékesített, Martin Winterkorn, a VW csoport vezére azonban azt mondja, 2013-ra legalább évi 150 ezer Porschét szeretnének gyártani. Ettől nyilván azt várják, hogy a profit is jelentős növekedésnek indul, ám egy ilyen ambiciózus terv megvalósításához új, nagyobb mennyiségben eladható típusokra volna szükség. A Porsche korábbi vezetői mereven ragaszkodtak ahhoz az elvhez, hogy a Boxsternél alacsonyabb árfekvésű személyautót semmiképp nem készítenek, hogy kivédjék a presztízsvesztés lehetőségét, de ez az elv most megdőlni látszik. A legújabb hírek szerint minimum három új modell bevetését tervezik, és ezek közül legalább kettőt a Boxster alá pozicionálnak.

A konkrét részleteket még nem ismerjük, de a legtöbben arra tippelnek, hogy a VW Bluesport roadster alapjaira épülhet egy Porsche változat, akár négyhengeres motorokkal, a Boxsternél olcsóbban, de a VW kivitelnél azért borsosabb áron. A harmadik autó egyes források szerint a Panamera alapjaira épített nagy túrakupé volna – hasonló a néhai 928-ashoz – mások viszont azt terjesztik, hogy a Golf alapú VW Tiguan áttervezésével hoznának létre egy új modellt. Mi ez utóbbit tartjuk kevésbé valószínűnek, egy ilyen modell ugyanis tökéletesen alkalmas lenne a Porsche nimbuszának lerombolására, valahogy úgy, ahogy a Ford Mondeo alapú X-type is megártott a Jaguarnak.