Kötelező lesz az automata segélyhívó?

2009.08.25. 15:29

Az eCall rendszert, amely balesetek után automatikusan felhívja a központi segélykérő számot, 2014-től tenné kötelező felszereléssé az EU minden, a tagországokban eladott új autóban.

baleset

Luxusautókban már most is előfordulnak ilyen automata segélyhívó berendezések, amelyek telefonon jelentik a baleseteket, és pontos GPS koordinátákkal segítik a mentőegységek tájékozódását, de az olcsóbb modellekben eddig nemigen találkozhattunk hasonló eszközzel. Ugyanakkor a szakértők szerint legalább évi 2500 életet menthetne meg csak Európában, ha minden balesetről azonnal értesülnének a hatóságok, akkor is, ha az viszonylag elhagyatott helyen történik. Az eCall rendszer, amely egyelőre fejlesztés alatt áll, a javaslat szerint tökéletesen alkalmas lenne a feladat ellátására, ugyanakkor több országban azért nem kezdték meg a bevezetését, mert túlzottnak tartották a kiépítés és az üzemeltetés költségeit. Az EU telekommunikációs biztosa épp ezért döntött a határozottabb fellépés mellett: „Ha az eCall terjedése nem gyorsul fel, akkor kötelezni fogjuk a kormányokat, az ipart és a mentőszolgálatokat, hogy lépjenek az ügyben” - mondta Viviane Reding.

Az EU korábban már kötelezte a személyautók gyártóit a blokkolásgátló beépítésére, és rövidesen a menetstabilizáló berendezés – közismert nevén az ESP – is a kötelező felszerelések listájára kerül. Az eCall bevezetését azonban komoly viták előzhetik meg, mivel a gyártók a jelenlegi gazdasági helyzetben minden fillért igyekeznek megspórolni, és a hírek szerint a segélyhívó szerkezet előállítása viszonylag költséges.