Saviero, az igavonó Volkswagen

2009.08.25. 12:20

Egyszerű, olcsó, praktikus és még jól is néz ki a VW új pick-upja, de hozzánk aligha juthat el. A Savierót ugyanis Brazíliában gyártják, és egy ottani modell, a Gol alapjaira épül.

A kisméretű pick-up is profitált a brazil VW részleg megújulási programjából. Ahogy a Gol, a Saviero is korszerű műszaki alapokra épül, annak a paldólemeznek a megnyújtott változatára, amelyet Európában a Skoda Fabia gyártásához használnak. Így a motort már keresztbe építik az autó orrába – ellentétben az elődeivel, amelyek még hosszmotorosak voltak – ami jobb súlyelosztást eredményez, és persze a gyártást is alaposan leegyszerűsíti. A formaterv is egész kulturált lett: ha nem is vérpezsdítő, de halványan emlékeztet a Tiguanéra, így akár az európai modellpalettába is jól passzolna. A Savierót egyféle motorral gyártják, a régi 1,6 literes 101 lóerős négyhengeres VW benzinessel, amelyet a cég Európában épp most vált le az 1,2 literes TSI-vel, de a brazil igényeknek megfelelően ez a motor tiszta etilalkohollal is használható.

A Saviero Brazíliában igen népszerűnek ígérkezik, de kevéssé valószínű, hogy Európában is forgalmazni kezdenék. Ugyan volt már ilyesmire példa más gyártóknál – a Fiat például szintén Brazília számára fejlesztette ki a hasonló célú Strada pick-upot, és csak később hozta Európába – de a Volkswagen itteni arculatába aligha passzolna ez a mosható belső terű igénytelen igavonó, amelyet ráadásul alaposan megdrágítana a szállítás és a helyi szabványokhoz alakítás költsége.