Kétüléses kupéval ünnepli magát a Mini

2009.08.26. 11:23

A Coupé Concept a legsportosabb fazonú Mini, amelyet eddig láthattunk, és könnyen lehet, hogy később gyártásba is kerül, ha elég nagy iránta az érdeklődés.

Régóta hallani arról, hogy a Mini esetleg egy kétüléses kupé, vagy roadster modellel bővítené a kínálatát, de most láthatjuk először, hogy nem csupán üres pletykáról van szó. Az is kiderült, hogy nincs szükség igazán költséges beavatkozásra a típus elkészítéséhez: a Coupé Concept az övvonaltól lefelé lényegében azonos a háromajtóssal, csupán új tetőt és ablakokat kellett tervezni hozzá. A BMW-nél érdekesen oldották meg a problémát: egészen alacsony, alumínium tetőszerkezetet készítettek, amely a hivatalos marketing-rizsa szerint fordított baseball-sapka formájú. Nyilván képzelőerő kérdése, hogy valaki belelátja-e a kérdéses fejfedőt, de a forma valóban egész izgalmasra sikerült: elöl és oldalt még az ablakok vonalát követi a tető alsó széle, hátrébb viszont egész alacsonyan folytatódik, alatta pedig alacsony, erőteljes ívű hátsó ablaksort alakítottak ki.

A gyáriak szerint ez a megoldás nem csak látványnak érdekes, de mivel a tető alacsony és könnyű, az autó súlypontját is jelentősen lejjebb tolja, és ezzel az autó menettulajdonságait is javítja. Hátul persze már nincs hely üléseknek, így a Coupé szigorúan kétszemélyes, viszont egész használható, 250 literes csomagtartót tudtak kialakítani hátul, amelyet a nagyméretű hátsó ajtó tesz igazán jól használhatóvá. A tetőtől eltekintve a Coupé Concept lényegében megegyezik egy Mini JCW-vel: a motorja az ismert 211 lóerős, 1,6 literes turbós benzines, amely bőven elegendő a kiskocsi tempós mozgatásához. Bár pontos adataink még nincsenek, a kupé a becslések szerint 6 másodpercen belül elérheti a 100 km/h-s sebességet, ami egy ekkora járműtől egyáltalán nem rossz teljesítmény.

Az új tanulmányt élőben csak a Frankfurti Autószalonon láthatja a közönség szeptember közepén, de mivel épp ma van az eredeti Mini leleplezésének ötvenedik évfordulója, már most nyilvánosságra hozták az autó fotóit, mondván, a tanulmány is egyfajta előzetes a márka jövőjével kapcsolatban. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Coupé Conceptből mikor lesz – vagy egyáltalán lesz-e – sorozatgyártmány, hiszen a Mininél most egy crossover változat fejlesztésén dolgoznak, a piaci környezet pedig nem tűnik túl kedvezőnek a kínálat további bővítéséhez, de legalább annyi világossá vált, hogy a BMW nem szűkölködik megvalósításra váró tervekben a márka továbbfejlesztésével kapcsolatban.