Lehet, hogy a GM megtartja az Opelt

2009.08.26. 10:04

Felmerült a lehetőség, hogy a General Motors egyáltalán nem adja ki a kezéből az Opel részvényeit, inkább megpróbál valahogy pénzt szerezni a vállalat megmentésének finanszírozására.

insigniatsr2

Az aktuális becslések szerint a normális működés visszaállításához legalább 3 milliárd eurót kellene felhajtani, méghozzá néhány hónapon belül. A GM-nek azonban többféle lehetősége is van, hogy hozzájusson a szükséges összeghez. Végigkalapozhatják például hitelgaranciákért azokat az országokat, ahol az Opelnek komolyabb üzemei vannak – ilyen Németországon kívül Nagy-Britannia és Spanyolország is – de egyes források szerint az amerikai kormány is beszállhat az üzletbe. Ezen felül jelentős jelzáloghitelt is felvehetnek az Opel vagyonára, kínai bankoktól.

A GM egyelőre nem volt hajlandó kommentálni a sajtóban megjelent híreket, de a következő másfél-két hétben tárgyal a cég a német kormánnyal, és saját igazgatótanácsa is összeül, így van rá halvány remény, hogy az Opel megmentését célzó tárgyalások kimozdulnak a holtpontról. Eddig minden a német kormányzat forgatókönyve alapján zajlott – nem is csoda, hiszen ők biztosították az Opel túléléséhez szükséges áthidaló hitelt – de úgy néz ki, miután a GM Észak-Amerikában biztosította a túlélését, most igyekszik visszaszerezni a kontrollt Európában is.

Az Opel irányításának elvesztése nem igazán szolgálja az amerikai vállalat érdekeit – ez is a Merkel kormányzat ötlete volt – hiszen nem csak európai gyártási kapacitásról van szó, de itt folyik a GM műszaki fejlesztéseinek jelentős része is. Így elképzelhető, hogy a két versenyben maradt befektetőjelölt, a Magna-Sberbank egyesülés és az RHJ nevű befektetőcég hoppon marad, és az Opel a GM európai leányvállalataként működik tovább.