A görögdinnye a jövő üzemanyagforrása?

2009.08.30. 12:16

Az autók hajtására szánt alkoholt eddig elsősorban kukoricából vagy cukornádból állították elő, pedig számos más, olcsó és kézenfekvő forrás is létezik. Az egyik ilyen az évről évre a földeken hagyott hatalmas mennyiségű görögdinnye.

Az Oklahomai Egyetem tudósai szerint jelentős cukortartalma miatt a dinnye kiválóan alkalmas az etanol előállítására, és gyakorlatilag ingyen van. Csak Észak-Amerikában évi 360 ezer tonna dinnye, a termés 20-40%-a a földeken marad, és jobb híján egyszerűen elrohad, mivel nem megfelelő a mérete vagy a formája, így lényegében eladhatatlan volna. Ebből a mennyiségből közvetlenül kb. évi 2,5 millió liter üzemanyagot lehetne előállítani, ami önmagában nem sok, tekintve, hogy az éves szükséglet 9 milliárd liter körül van, viszont a tudósok szerint a dinnyelé segítségével meglepő mértékben csökkenthető a hagyományos, kukorica-alapú alkoholgyártási eljárás víz- és nitrogénigénye: a kukoricamelasz mintegy 15%-át kiválthatnák vele.

A felfedezés legszebb része az, hogy a dinnyelé előállításához és felhasználásához nem kell semmiféle különleges technológia. Texasban egy kis vállalkozás, a Common Sense Agriculture már meg is kezdte egy kísérleti üzem felépítését, ahol a dinnye üzemanyaggá alakításával kísérleteznének. „Szemben a cellulózból nyert alkohollal, vagy az algából gyártott biodízel-üzemanyaggal, nem kell drága, új technológiákat kikísérletezni: mindenünk megvan hozzá, hogy azonnal elkezdjük a gyártást” - mondta a cég elnöke, bár azt is hozzátette, hogy tisztában vannak vele, a dinnye önmagában nem válthatja ki a kukoricát, mint elsődleges alkoholforrást.