Toyotából készül a legkisebb BMW?

2009.09.01. 10:18 Módosítva: 2009.09.01. 10:50

Az Isetta szellemi utódja japán segítséggel három éven belül piacra kerülhet. Cserébe a Toyota kínálata egy apró kupéval bővülhet.

Bár egyelőre egyik gyártó sem erősítette meg a hírt, a Toyota iQ alapokra épülő BMW törpeautó életképes ötletnek tűnik. Így a BMW jóval alacsonyabb költséggel megúszná a fejlesztést, mintha önállóan kellene megoldania a feladatot. A Toyota pedig különösebb befektetés nélkül növelhetné az iQ gyártását, azaz csökkentené a költségeket, és növelné a típusból kinyerhető hasznot. Úgy tudni, a BMW cserébe a Mini kupé változatát kínálná fel a japánoknak: a Toyota ugyanúgy átszabhatná a saját szája íze szerint, mint a BMW az iQ-t. Így mindenki nyerne az üzleten: a szokásos költségek töredékéért bővíthetnék a kínálatukat.

Az új modellek kialakításához persze így is évekre van szükség. Ha a tárgyalások már holnap megállapodáshoz vezetnének, akkor sem valószínű, hogy a közös munka eredményével 2012-2013 előtt találkoznánk. Hiszen a cseretípusokat így is személyre kellene szabni, hogy passzoljanak a BMW illetve a Toyota kínálatába, és a vásárlók számára ne legyen egyértelmű a közös műszaki háttér.