Nem fogy a Fabia, leépít a Skoda

2009.09.07. 16:29

Elbocsátások várhatók a Volkswagen cseh leányvállalatánál az eladások folyamatos csökkenése miatt. Több ezer munkahely került veszélybe.

fs

Mintegy 30%-kal csökkenti a Skoda jelenlegi gyártási kapacitását, miután az idén jelentősen visszaesett a kereslet a gyártó autói – köztük is elsősorban a legnépszerűbb modell, a Fabia kisautó – iránt. A gyártó az első félévben mintegy 330 ezer autót értékesített, ami önmagában is 20%-os keresletcsökkenést jelent, de a gyártás még alacsonyabb volt, alig érte el a 247 ezret, mivel az év elején még a tavaly felhalmozódott készleteken is túl kellett adni. Ráadásul a roncsprémiumok kifutásával a forgalom további csökkenésével számol a Skoda vezetése, ezért napi 1200 helyett 800-1000 autó előállítására rendezkednek be. Ez várhatóan legalább 2500 fő elbocsátását eredményezi még az idén.

A Fabia típus számára különösen rosszkor jött a válság, hiszen a két és fél éves típusnak épp mostanság kellene a legjobban fogynia, viszont mire a recesszió elvonul – erre a legoptimistábbak szerint sem kerül sor 2011 előtt – addigra mindenképp leszállóágba kerülne az autó iránti kereslet.