Ismét igazoltató kampányt tart a rendőrség

2009.09.09. 17:03

Ezúttal a biztonsági berendezésének használatát ellenőrzi napi nyolc órában mintegy kétezer rendőr. Az akció három napig zajlik az ország számos pontján.

Az ORFK közlekedésrendészeti osztályának tájékoztatása szerint a keddtől csütörtökig tartó ellenőrzőkampányt a TISPOL – az európai közlekedés-rendészeti szervek hálózata – hirdette meg, de a rend éber őrei nem csak figyelmeztetnek. Az augusztus elsején életbe lépett KRESZ-szigorítások értelmében ellenőrzik a biztonsági övek, a bukósisakok és a gyermekülések helyes használatát, és nem csak a szabályokról szóló kivonatos tájékoztatót nyújtják át a szabálytalanul közlekedőknek, de a közigazgatási bírság kiszabásáról szóló határozatot is.

A rendőrség szóvivője szerint eddig viszonylag kevés autóst kellett bírsággal sújtani, mivel a legtöbben ismerték a szabályokat, és be is tartották azokat. Ugyanakkor a szabályok szigorítására a hatóság értékelése szerint nagy szükség volt, mivel tavaly a közlekedési balesetek halálos áldozatainak mintegy 73%-a becsatolt biztonsági öv nélkül közlekedett. A szabálytalan autósok komoly büntetési tételekre számíthatnak, a biztonsági öv becsatolásának elmúlasztásáért 10-30 ezer, a hiányzó gyermekülésért 15-45 ezer forint közti bírság jár, attól függően, hogy milyen útszakaszon történt az igazoltatás.

Az akciót akár jó hírként is értékelhetnénk, hiszen a biztonsági öv, a gyermekülés és a bukósisak használata valóban emberéleteket menthet, de ismét kénytelenek vagyunk azzal szembesülni, hogy a rendőrség továbbra is csupán kampányszerűen ellenőriz, ahelyett, hogy folyamatos, megbízható jelenlétével szorítaná rá a szabálytalankodókat a helyes szokások felvételére.