Elkapták a kódlopó autófeltörőket

2009.09.09. 15:04

A hatóságok gyanúja szerint több mint 120 gépjárműfeltörést követett el egy héttagú banda, rádiós kódlopó segítségével. A Vas megyei rendőrök és a Nemzetbiztonsági Szolgálat munkatársai Budapesten csaptak le az elkövetőkre.

A gépjármű-feltörésekhez haditechnikai eszköznek minősülő, Magyarországon hivatalosan nem forgalmazható, külföldről az országba csempészett speciális kódlopókat használt a banda, amely elsősorban vidéki nagyvárosokban és Budapest környékén tevékenykedett. Forgalmasabb utcákon, bevásárlóközpontok parkolóiban választották ki a távirányítású zárral ellátott gépkocsikat, kisteherautókat. Miután a gépkocsivezető lezárta az autóját és távozott, az elkövetők a kódlopóval ráálltak a központi zár frekvenciájára, és kinyitották az autót.

Az autókból ezután szinte mindent elvittek: a készpénzen kívül hordozható számítógépek, GPS-készülékek, napszemüvegek, vadásztőrök, távcsövek és gázpisztolyok is akadtak a zsákmányolt tárgyak között. Budaörsön például 58 mobiltelefont vettek ki egy autóból, egy üzletkötő teljes készletét. A lopás után gondosan visszazárták az autókat, így a tulajdonos gyakran csak jóval később vette észre, hogy feltörték a gépkocsiját. A rádiós kódlopó roncsolás nélkül nyitja-zárja a gépkocsit, de az elektronikában olyan kárt okoz, amely csak néhány nap múlva jelentkezik, és a szakszervizek akár több százezer forintot is elkérhetnek a kijavításáért.

A gépkocsifeltörésekben négy 40 év körüli férfi vett részt. Általában párban, "szigorú munkarend szerint", hétfőtől péntekig dolgoztak, de utóbb egy társuk kivált, és a legtöbb bűncselekményt már egyedül követte el. Őt Szombathelyen, az egyik nagyáruház parkolójában már júniusban elfogták, de mivel akkor még nem volt ellene elegendő bizonyíték, szabadon engedték.

Az orgazdákkal együtt héttagú bandát végül háromnapos megfigyelés után, júliusban, Budapesten fogták el. Az akcióban több mint ötven Vas megyei rendőr, és a Nemzetbiztonsági Szolgálat munkatársai vettek részt. Az elfogáskor és a házkutatás során hozzávetőleg tízmillió forint értékű ellopott holmit találtak meg. A gyanúsítottak közül hárman előzetes letartóztatásban vannak, bűntársaik szabadlábon védekezhetnek – derült ki a Vas megyei rendőrkapitány sajtótájékoztatójából.