Tömegeket lehülyézni veszélyes, az Audinál is tudják

2009.09.09. 13:45

Az Audi amerikai igazgatója keményen fogalmazott, de most kénytelen visszakozni: azt mondja, nem gondolta komolyan, hogy a Chevrolet Volt az idióták autója lenne.

Johan de Nysschen még múlt héten eresztette el a kínos mondatot egy újságíróval folytatott beszélgetés során, ami meglehetősen nagy port kavart. Nyilván az Audinál sem örültek az idiótázásnak – már a hangnem sem fér bele egy német prémium-gyártó szigorú önképébe – így mostanra megjelent a helyreigazítás. „Nem emlékszem pontosan, hogy valóban használtam-e az idiótáknak való autó kifejezést azon a bizonyos informális beszélgetésen, de biztosan nem szerettem volna azt az érzést kelteni, hogy ellene vagyok a villanyautók fejlesztésének. Amennyire fel tudom idézni, a lényeg az volt, hogy kérdésesnek érzem a Chevrolet Volt koncepciójának életképességét, és azt az optimizmust is túlzásnak tartom, amivel a szakma és a közvélemény a típus érkezésére reagált. Ez minket is egy olyan technológia felé sodor, amely első pillantásra igen bíztató, de számos, ma még megoldatlan problémát vet fel mind gazdasági, mind műszaki szempontból.”

Eddig a visszakozás, már a nyakkendős világ nehézkes virágnyelvén megfogalmazva, bár úgy tűnik, de Nysschen csak a stílusért kér elnézést, a mondanivalóért nem. És ha arra gondolunk, hogy a belül kisautó-méretű Volt drágább lesz, mint egy azonos fogyasztású dízelmotoros Audi A3-as, igazat is kell adnunk neki: ilyen drágán a Voltot csak azoknak lehet majd eladni, akiknek nem számít a pénz, vagy számítana, de elfelejtenek autóvásárlás előtt számolni egy picit.