Levegő kell, és magyar buszok

2009.09.11. 14:18

Az Illetékes Elvtársak ismét hallatnak magukról: a Levegő Munkacsoport ezúttal magyar gyártású buszokért lobbizik a kormánynál.

DFUFE20090111004

Ha nem is kézenfekvő a kapcsolat a környezetvédelem és a hazai járműipar között, a Levegő Munkacsoportnak sikerült rátalálnia. Alapvetően az öreg buszpark leváltása a környezetvédő szervezet célja, de ha már egy ilyen költséges vállalkozásra próbálják rávenni a politikusokat, bevetették a hazafias adut is: legyenek az új buszok is magyar gyártmányúak. Egy ilyen javaslatot épeszű politikus soha nem utasítana el, a Nemzeti Gazdasági és Fejlesztési Minisztérium válaszából pedig az is kiderült, hogy Levegőék igazából nyitott kapukat döngettek. Már miniszteri megbízottja is van a Hazai Autóbuszpark Rekonstrukciós Programnak (HARP) amely "hathatósan járul hozzá mind a közúti közösségi közlekedés járműparkjának korszerűsítéséhez, mind a hazai járműgyártók és alkatrész-, valamint részegységgyártó cégek kompetenciájának és versenyképességének erősítéséhez."

Konkrétumok sajnos még nincsenek, a megbízott szerint még csak a lehetséges pénzügyi források azonosítása folyik, így nem tudni, végül a HARP mekkora összeggel gazdálkodhat, de szeptember végére ígérik a kész terveket, amelyeket a kormány elé terjeszt majd a minisztérium. Ahhoz, hogy egy ilyen buszcsere-program hatékony legyen, persze gigantikus pénzösszeget kellene előteremteni: országszerte több ezer elavult, igen erősen környezetszennyező autóbusz fut az utakon napi rendszerességgel, egy-egy új busz ára pedig több tízmillió forint, azaz néhány tízmilliárd forintnál alacsonyabb összeg legfeljebb némi kormány-marketingre, és maroknyi új buszra lenne elegendő.

Mindenesetre bíztató, hogy ha nem is az Ikarusos idők méreteiben, de hazai autóbusz-gyártás létezik, és még fejlesztésre is akad pénz. Legutóbb a Credo mutatott be egy új, hazai tervezésű városi autóbuszt, de több másik cég is akad az országban, amely kisebb mennyiségben korszerű autóbuszokat állít elő, a hazai megrendelések pedig biztosíthatnák, hogy ez a nagy hagyományokkal rendelkező iparág hosszabb távon is versenyképes maradhasson.