Volkswagen L1: száz kilométer másfél literrel

2009.09.14. 12:37

A német gyártó másodszor mutat be olyan tanulmányautót, amely két liternél kevesebb üzemanyaggal is megtehet száz kilométert. A forma sokat változott 2002 óta, a használati érték azonban továbbra is minimális.

A forma változott leginkább, a korábbi tanulmány áramvonalas gömbölydedségét határozottabb, élekkel határolt karosszéria váltja. Ugyanakkor az alapkoncepció változatlan maradt: az utasok egymás mögött foglalnak helyet, így az L1, bár 3,8 méter hosszú, jóval keskenyebb, mint egy szokványos autó. Ez a homlokfelület, és ezzel a légellenállás felére csökkentését hozza magával. Emellett az tanulmány üres tömege is csupán 500 kilogramm, és a formát is igyekeztek annyira lesimítani, amennyire csak lehet, a türkök helyett például apró kamerákat használnak.

A pozitív hatás 1,49 literes átlagfogyasztás 100 kilométeren és 39 g/km-es károsanyag-kibocsátás, a negatív viszont – a barátságtalan tandem-ülések mellett – az 50 literes csomagtartórekesz, ami gyakorlatilag lenullázza a jármű használati értékét. A Volkswagen persze nem is szeretné gyártani az L1-est, csupán látványos demonstrációnak szánják.