Egy nagyon csúnya Peugeot tanulmányautó

2009.09.15. 12:12 Módosítva: 2009.09.15. 12:36

Kicsit Smart, kicsit robogó, kicsit villanyautó, de nagyon hajmeresztő. Lehet, hogy a Peugeot végleg szakít a kortalanul szép formákkal?

A Peugeot sokáig egyet jelentett a határozott stílussal és megkérdőjelezhetetlen ízléssel. A 206-ossal divatot teremtettek, és azóta is a forma adja el a márka legtöbb modelljét. Vannak ugyan fura mellényúlásaik, mint az 1007-es vagy a 3008-as, de a BB1 tanulmány egészen más dimenzió. Talán egyfajta teszt, hogy mit szól a közönség, ha egy igazán varangyos formatervre ragasztják az oroszlános jelvényt.

Egy ilyen, 2,5 méteres törpeautót persze eleve nem könnyű elfogadható formába önteni – sem a Smart, sem a Toyota iQ nem a szépségéről lett híres – de a Peugeot tervezői láthatóan inkább az arányokból adódó groteszk karaktert próbálták tovább fokozni. A gömbölyű orrformára az előrebillentett tető és az előredőlő A oszlop kontráz rá, a kocsányon lógó fényszórók pedig tovább fokozzák a béka-jelleget. Hátul folytatódik az ámokfutás, a tető kétoldali kitüremkedésével és a fogantyú-szerű hátsó lámpákkal.

Belül ugyanakkor végletes egyszerűség jellemzi az apró tanulmányt. Az üléseket úgy rendezték el, mintha két robogót egyesítettek volna: a hátsó két utas lábának az első ülések mellett jut hely, így a csöppnyi térben akár négyen is elférnek. A kezelőszerveket is egyetlen robogó-kormánnyal váltották ki, így a BB1-et irányítani sem komplikált, és a motorozás-élményt próbálja szimulálni a rengeteg üvegfelület is.

A felszín alatt a kis Peugeot egy újabb, a kor színvonalának megfelelő kísérleti villanyautó. Két tíz lóerős elektromos motor hajtja, amelyeket két, az ülések alatt elhelyezett Li-ion akkumulátorcsomag táplál. A jármű így egy töltéssel 120 km megtételére képes.

A fura moped-autó keverék valószínűleg úgy végzi, mint a tanulmányautók zöme: csupán egy halvány emlék lesz, néhány fotó régi újságokban, és egy ponyvával letakart tárgy valami sötét raktárban. Az ötleteinek egy része azonban túlélheti: nem elképzelhetetlen, hogy a Peugeot megpróbál majd piacra dobni egy hasonló autó-robogó hibridet, hátha kiütheti a nyeregből a mopedautók gyártóit.