Tízezer munkahely szűnik meg az Opelnél

2009.09.15. 11:31

A német autógyár irányítását átvevő Magna valószínűleg nagyarányú elbocsátásokkal kezdi a tevékenységét. Több európai üzem dolgozói is veszélyben vannak, de elsősorban a belga és a német Opel munkásoknak van félnivalójuk.

A Magna egyik igazgatója tényként közölte, hogy 10 500 dolgozójától biztosan megválik az Opel, közülük négyezer német lesz. Ezen felül várhatóan bezárják a cég belgiumi üzemét, hogy csökkenjen a vállalat felesleges gyártókapacitása. Az elbocsátásokkal párhuzamosan valószínűleg csökken a többi dolgozó fizetése, és az egyéb juttatások nagy részét is lefaragják, hogy visszafogják az Opel magas működési költségeit.

Az új tulajdonos ugyanakkor jelentős, mintegy 170 millió eurós összeggel tervezi támogatni az orosz GAZ autógyár modernizálását, ami komoly viták forrása lehet, hiszen a pénz valószínűleg abból a 4,5 milliárd euró körüli hitelkeretből származik, amelyet a német kormányzat garanciájával kaphat meg a Magna, alapvetően az Opel fenntartásának támogatására. Így viszont a német adófizetők joggal érezhetik, hogy az adójuk egy részét egy orosz autógyár fejlesztésére költi a Magna, ami nem igazán szolgálja az érdekeiket.

Egyes feltételezések szerint a Magna azt tervezi, hogy egyes Opel modellek gyártását a GAZ-hoz költözteti, ami viszont további elbocsátásokat jelentene a vállalat európai üzemeiben.