Tovább zsugorodnak a Ford motorok

2009.09.17. 15:33

Az 1,6 literes négyhengeressel az eddig használt 2-2,5 literes szívómotorokat váltják ki a Ford típusainak következő generációiban.

ecoboostengine02

Az új négyhengeres az EcoBoost sorozat harmadik tagja, amelyet a tervek szerint nem csak Európában, de Észak-Amerikában is bevetnek majd. A kis négyhengeres teljesítménye 180 lóerő, maximális nyomatéka pedig 240 Nm, azaz papíron valóban alkalmas az európai Fordokban használt 2 és 2,3 literes négyhengeresek kiváltására. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Fiat vagy a Volkswagen 1,4 literes motorjaihoz hasonlóan a Ford 1,6 literese is többféle teljesítményszinttel lesz-e elérhető, vagy – a Renault gyakorlatához hasonlóan – kisebb hengerűrtartalmú turbómotorokat fejlesztenek a kisebb teljesítményigényű modellek számára. A tervek szerint csak ebből a motorból évente 1,3 millió példányt gyártanak majd, és a Ford modellsorozatainak 80%-ába beépítik. Európában várhatóan a Focus, a Mondeo, a Kuga, és a cég egyterű modelljei kaphatják meg.

A Ford korábban két másik EcoBoost turbómotort mutatott be: a 3,5 literes V6-ossal a nyolchengereseket próbálják kiváltani Észak-Amerikában, míg a kétliteres négyhengeres a 2,5-3 literes V6-osok helyét veheti át.