Chryslerek készülhetnek Olaszországban

2009.09.18. 15:17

Eddig Ausztriában gyártották az Európába szánt Chrysler és Jeep modelleket, de lehet, hogy rövidesen változik a helyzet. Az amerikai gyártót irányító Fiat-igazgatók Olaszországba költöztetnék egyes típusok előállítását.

Jelenleg a Grazban működő Magna-Steyr üzemben szerelik össze a Chrysler 300C, Voyager és PT Cruiser típusait, illetve többféle Jeep modellt a helyi piac számára: egyebek közt csak itt készülnek dízelmotoros Chryslerek, kifejezetten Európa számára. A bérgyártás azonban komoly költséggel jár, a Fiat pedig olcsón megszerezte a Bertone egykori üzemét, ahol viszonylag alacsony, évi néhány ezres példányszámban is haszonnal lehet autókat gyártani. Egyes feltételezések szerint a hátsókerék-hajtású 300C gyártását helyezik át Olaszországba, azzal a szándékkal a háttérben, hogy a későbbiekben itt állíthassák elő a Chrysler padlólemezére épülő Alfa Romeo, esetleg Lancia modelleket is, amelyekből Európában aligha fogy majd évi 15-20 ezer példánynál több. Ezzel a megoldással a 300C-ből, és az alapjaira épülő jövőbeli modellekből évente olyan mennyiség készülhet, amelyet már haszonnal lehetne előállítani és forgalmazni Európában.

A Chryslert irányító olasz vezetők az elmúlt hónapokban alaposan átvizsgálták az amerikai gyártó pénzügyi helyzetét, és – mint az egy tegnapi nyilatkozatból kiderült – még rosszabbnak találták a cég teljesítményét, mint amire számítottak. Ugyanakkor Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója, aki mostanság a Chrysler átszervezésének irányítását is magára vállalta, úgy nyilatkozott, hogy öt éven belül végrehajtják az átszervezést, és ismét nyereséges vállalkozássá teszik a detroiti autógyárat, bár ehhez valószínűleg a korábbi tervekben szereplőnél is több gyárat kell bezárniuk Észak-Amerikában.