Kupagyőztest vasárnap avatnak

2009.09.19. 18:22 Módosítva: 2009.09.19. 18:22

Michelisz briliáns versenyzéssel feljött a hetedik helyere, de ellenfele negyedik lett, így nyílt maradt a küzdelem az európai Seat Leon kupában.

totalcar

A Seat Leon EuroCup első, szombati futamát Michael Rossi nyerte Imolában, mögötte Wéber Gábor a második. A bajnokaspiráns Michelisz hetedik lett, de a kupa sorsa csak vasárnap dől el.

Izgalmas és eseménydús versenye volt a Zengő Motorsport két magyar pilótájának. Wéber Gábor az első sorból rajtolva vívott nagy csatát a francia Rossival - a tét a hétvége legjobbjának járó WTCC versenyzés lehetősége, meg persze a futamgyőzelem.

Michelisz Norbi, a bajnokesélyes a leghátsó sorból indult, mivel az időmérőn kicsúszott, és nem tudott értékelhető gyorskört futni, így a 21. helyről rajtolt. A verseny harmadik körére feljött a nyolcadik pozícióba, szó szerint átlépte a mezőnyt. Aztán az ötödik körre még egy helyet javított, így nem tudott az élmezőny meglógni előle.

Eközben vetélytársa, Pedala az ötödik pozícióban autózott, de ő a 12. helyről vágott neki a versenynek. Eredetileg a 7. helyre kvalifikált, de egy szabálytalan pályaelhagyás miatt (átvágott egy sikánt) öt rajthelynyi büntetést kapott. Egyébként nem csak ő, de Hatvani Bálint és a cseh Matejovsky is.

Az első körökben Wéber öldöklő, késhegyre menő csatát vívott az aranyért. Az egyik sikánban autója bal sarkával érintette a gumifalat, amitől picit visszalassult, de pozícióját megőrizte. Sőt, újra fel tudott zárkózni a kockás zászlót végül elsőként megpillantó Rossira, de megelőznie nem sikerült.

Mögöttük, a harmadik és hetedik helyen vonatozott az élboly, a végén Michelisz Norbival, aki nem bírt az előtte haladó Barth-tal. Gyorsabbnak tűnt nála, de megelőzni nem tudta. Közben két hellyel előtte versenyzett a nagy vetélytárs, Pedala.

Az olasz az utolsó körben még egy pozíciót tudott javítani, mivel csapattársa, Murray látványosan lelassítva félreállt és elengedte őt. Így Pedala feljött a negyedik helyre, ami 5 pontot ér, míg Michelisz 2 egységgel lett gazdagabb. Ettől az Imola előtt még 11 pontos fór 8 pontosra olvadt, így Pedalának matematikai esélye még van a kupagyőzelemre.

Szerencsére az esély tényleg inkább csak matematikai: az első nyolc fordított rajtsorrendje miatt holnap Norbi indul az első sorból, Pedala helye viszont csak az 5. a rajtrácson. Michelisz csak úgy vesztheti el a végső győzelmet, ha Pedala nyer, ő pedig mindössze egy vagy nulla pontot szerez. Ilyen rajtfelállás mellett ennek kicsi az esélye, de a technikai sportok világában minden megtörténhet.

Azonban Norbi mai teljesítményét látva én még más pénzével sem fogadnék ellene. Inkább szurkoljunk neki: vasárnap délelőtt 10:35-kor rajtol a mindent eldöntő utolsó futam, a kék Dension matricás autót figyeljék. Ha a hetedik vagy annál jobb helyen célba ér, ő a Seat Leon EuroCup idei győztese. De szép is volna.

Aki élőben szeretné követni az eseményeket, az holnap az Eurosport2 TV-csatornán megteheti. Akinek ilyenje nincs, az itt láthatja az eredményeket, vagy a csapat oldalán olvashatja a legfrissebb híreket. És persze mi is beszámolunk a fejleményekről.