Meztelenül mutatkozik a Lexus LF-A

2009.09.23. 13:32

Bő négy éve megy az ígérgetés, de az idén talán valóban bemutatkozik a Toyota gyártásra kész szupersportkocsija.

A japánok még 2005-ben mutatták be az LF-A tanulmányt, és a fotók tanúsága szerint az alapkonstrukción nem változtattak, csupán a részletek változtak. Szokványosabb lett az orr kialakítása, visszapillantó tükrök kerültek az ajtókra a tetőoszlopokra épített kamerák helyett. A hófehér prototípus kész autónak látszik, egyedül a lámpatesteket takargatják meg, és úgy néz ki, elöl és hátul is van egy-egy pár ál-légbeömlő, amelyek valószínűleg hiányoznak majd a végleges modellről.

A műszaki tartalomról egyelőre csupán pletykákból tudunk ezt-azt. Az autó orrában állítólag egy 5 literes, bő 500 lóerős V10-es motor dolgozik, amely 4 másodpercen belül gyorsíthatja a könnyű anyagokból épített karosszériát 100 km/h-ra, és 320 km/h feletti végsebességet biztosít a számára. Újabban azonban olyan híresztelések is lábra kaptak, amelyek szerint már fejlesztés alatt áll egy erősebb LF-A változat, 5,5 literes motorral, amelyet elsősorban versenycélokra készítenek.

Évekkel ezelőtt úgy tűnt, a típus elsősorban a Nissan GT-R és az el sem készített Honda NSX-utód közvetlen ellenfele lesz, de most úgy tudjuk, bő 60 millió forintos árával az LF-A inkább a kisebb Ferrarik, vagy a nemrég bemutatott Mercedes SLS számára jelent majd konkurenciát. Az autókért alighanem nagy sorbanállás lesz: úgy tudjuk, összesen 500 példány készül a szériaváltozatból, amelyet valószínűleg az idei Tokiói Autószalonon lepleznek le.