Az ombudsman is emberibb parkolásért harcol

2009.09.24. 12:00

A rokkant kisnyugdíjas szétbírságolása már az állampolgári jogok biztosának is sok volt, de a parkolási társaság egyelőre hajthatatlan.

rokkpark

Szabó Máté ombudsman egy konkrét ügy vizsgálata kapcsán készített javaslatcsomagot a Fővárosi Önkormányzat számára a parkolást szabályozó rendelet módosítására, úgy, hogy a jogszabály bizonyos esetekben lehetővé tegye a méltányosság alkalmazását. Történt ugyanis, hogy egy kisnyugdíjas autóval vitte orvoshoz a feleségét, és bár épp nem rendelkezett erre jogosító engedéllyel – a régi már lejárt, az új viszont még a hivatali útvesztőkben bolyongott – leparkolt a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyen. A területet felügyelő parkolási társaság – a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. – így 110 ezer forintos bírságot szabott ki, amelyet a panaszos képtelen volna kifizetni. Bár az engedély hiányzott, a panaszos megpróbálta orvosi igazolással jobb belátásra bírni a parkolási társaságot, sikertelenül. Ezek után fordult az ombudsmanhoz, aki azt a választ kapta a társaság illetékesétől, hogy a méltányosság lehetősége nem szerepel a parkolási díjak és bírságok beszedését szabályozó rendeletben, így nem tehetnek semmit.

Az országgyűlés biztos most a Fővárosi Közgyűlésnél próbálja elérni a vonatkozó rendelet módosítását, és egyben a parkolási társaságnál is kezdeményezte, hogy méltányosságból vonják vissza a bírságot, mondván, hogy bár a jogszabály nem rendelkezik a méltányossági eljárás lefolytatásának módjáról, nem is tiltja azt, így csak a kft.-n múlik, hogy az Alkotmány és a polgári jog alapelvei alapján eláll-e a követelésétől.