U3-X, különös egykerekű a Hondától

2009.09.26. 08:30

A Segway-hez hasonló, ám talán még szürreálisabb közlekedő eszközt készített a Honda. Az U3-X-nek mindössze egyetlen kereke van, és egy villanymotor hajtja.

Az U3-X u betűje kétféle jelentéssel is bír. Azt is jelenti, hogy univerzális, és azt is, hogy unicycle, vagyis egykerekű bicikli, bár valójában nem egykerekű, csak annak látszik, sok pici keréken gurul. A Tokiói Autószalonon fog majd bemutatkozni ez a különös szerkezet, amiről ránézésre az ember azt sem nagyon tudná megmondani, miért nem dől fel.

A gyártó szerint az U3-X használata nagyon egyszerű, semmi mást nem kell csinálni, csak kicsit eldőlni abba az irányba, amerre menni szeretnénk, és a készség már szalad is velünk. Az egykerekűt természetesen villanymotor hajtja, mely maximálisan egy órát bír ki, ha folyamatosan használjuk. Az első sorban beltéri használatra tervezett kütyü végsebessége 6,5 km/h, vagyis nagyjából annyival megy, mintha kocognánk.

Az U3-X nagy előnye, hogy hordozható, ugyanis mindössze 10 kilogramm a tömege. Már most gondoltak a tervezők a karbantartásra: a lábtartót valamint az ülést egyetlen mozdulattal levehetjük és kicserélhetjük, ha elkopott. A Tokiói Autószalonig van még egy hónap, addig nézegessék a videókat és ámuljanak.