19 ezer embert menesztettek a csehországi autóipari cégek

2009.09.27. 08:01

Mintegy 19 ezer embert menesztettek a válság következtében az elmúlt egy évben a csehországi autóipari cégek. Az ágazatban korábban összesen 128 500 ember dolgozott - közölte pénteken a cseh autóipari szövetség.

Martin Jahn, az autóipari szövetség elnöke ennek ellenére úgy véli, hogy a cseh autóipar eddig aránylag jó kondícióban került ki a válságból. A Skoda, a TPCA és a Hyundai autógyáraknak sokat segített, hogy több európai országban roncsprémiumot vezettek be, aminek alapján megugrott a kereslet az általuk gyártott kiskocsik iránt.

Az idei első félévben Csehországban összesen 470 667 személygépkocsit gyártottak, ami éves szinten 11 százalékos csökkenés. A Skoda Auto a január-júniusi időszakban 245 714 kocsit gyártott, ami az előző év hasonló időszakához viszonyítva 30 százalékos visszaesés. A Skodák eladása azonban csak 11 százalékkal esett vissza 329 641 darabra, a cég ugyanis eladta az előző évben raktáron maradt kocsik nagy részét. A kolíni TPCA termelése 0,6 százalékkal emelkedett 174 949 kocsira.

A harmadik autógyár, a nosovicei Hyundai, amely tavaly kezdte meg a gyártást, az idei első hat hónapban 50 ezer kocsit gyártott. Bár a cseh autóiparban az élénkülés jelei mutatkoznak, Martin Jahn szerint még legalább két évre van szükség ahhoz, hogy a dolgok rendbe jöjjenek és a termelés a tavalyi 950 ezerről egymillióra emelkedjen. Ezt az idei évre tervezték, de most legalább két éves csúszást jósolnak a piaci szakértők.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.