Elkészült az elnöki bálna-Hyundai

2009.09.30. 07:20

Az Equus Limousine hosszabb, mint a Mercedes és BMW legnagyobb sofőrlimói. Elnököknek, milliomosoknak, és sofőrszolgálatoknak szánják.

A különbség számszerűsítve kerek 30 centiméter: a sofőrös óriás-limó így kategóriája egyik legnagyobbja, a hossza 5,46 méter. A koreai tervezők azonban nem elégedtek meg a tér növelésével: az autó orrát is átszabták, méghozzá egyértelműen az S osztályú Mercedes mintájára. A hűtőmaszk és a lámpák mintha egyenesen Stuttgartból érkeztek volna, de még a lökhárító fazonja is egyértelműen Merci-nyúlás, csak a motorháztetőn feszítő szárnyas szobrocska jelzi, hogy ez az autó nem lehet európai gyártmány: az EuroNCAP korában egy ilyen belezőt még a legdrágább autóra sem engednének feltenni mifelénk.

Ezeken az apróságokon kívül csupán egy lényeges különbség van a Limousine és a rövidebb Equus változatok között. A hosszabb kivitelhez egy vadiúj, ötliteres V8-as motort is kínálnak, amely kerek 400 lóerős. A típus persze 4,6 literes nyolchengeressel és 3,8 literes V8-assal is elérhető lesz, akárcsak a rövidebb tengelytávú kivitel.

A Hyundai eddig is gyártott hasonló méretű luxuslimuzinokat, de ezeket korábban soha nem vitték dél-korea határain túlra. Az új Equus lehet az első, amely nemzetközi karriert futhat be: állítólag 2010-ben kezdik meg a típus exportját.