Tisztább motorokat mutat be a Mazda

2009.09.30. 11:24

Egy benzines és egy dízelmotort, illetve egy új mechanikus automata váltót mutat be a Mazda a hangzatos Sky néven.

A közös elnevezés ellenére a három új alkatrésznek nincs sok köze egymáshoz, bár mindhárom jelentős hatékonyság-növekedést ígér. A Sky-G közvetlen befecskendezéses benzinmotor, amelyhez vadonatúj blokkot terveztek a belső súrlódások csökkentése érdekében. A gyáriak szerint mintegy 15%-os fogyasztáscsökkenést, és kedvezőbb nyomatékleadást értek el a jelenleg használt, hasonló teljesítményű kétliteres benzinmotorhoz képest. Bár adatokat nem közöltek, azt állítják, ezzel a motorral egy Mazda3-as a Mazda2-esnél megszokott fogyasztási értékeket hozza.

A másik újdonság, a Sky-D egy tiszta üzemű dízelmotor, szintén áttervezett blokkal, kettős megfúvású turbófeltöltővel, piezoelektromos vezérlésű befecskendezéssel és más, egyelőre nem részletezett műszaki megoldásokkal, amelyek a Mazda tervezői szerint mintegy 20%-kal teszik takarékosabbá, mint a jelenlegi Mazda modellekben használt 2,2 literes turbódízelt. A Sky sorozat harmadik tagja, a Sky-Drive váltó a legrejtélyesebb: a hivatalos megfogalmazás szerint a működése érzésre hasonló a dupla kuplungos szerkezetekéhez, és akár 5%-os fogyasztáscsökkenést is eredményezhet a jelenleg használt automatákhoz képest.

A részleteket persze nem véletlen tartja titokban a japán gyártó: a premiert az októberi Tokyo Motor Show-n tartják, így a konkrét adatokat csak néhány hét múlva hozzák nyilvánosságra.