2009.10.01. 11:46

Kedvenc népautónkat választotta a Suzuki legújabb, csúcstechnikás hajtásláncának bemutatására. A Swift Concept konnektorból tölthető, de még benzinmotor is van benne.

A Tokyo Motor Show-n a Suzuki is csatlakozik az aktuális trendhez, és bemutatja saját konnektoros hibrid modelljét. A vadonatúj hajtásláncot azonban nem valami különleges tanulmány-karosszériába szerelték, hanem egy szokványos Swiftbe, amely a festésén, és néhány apróbb kozmetikai változtatáson kívül ugyanúgy néz ki, mint a sorozatgyártású autók. A szerkezet működési elve ugyanolyan, mint például a Chevrolet Volt hajtásáé: az autót villanymotor hajtja, amely alapesetben a konnektorból feltöltött Li-ion akkumulátorok energiáját használja fel, majd ha ez elfogy, elindítja a benzinmotort, amely egy generátoron keresztül tölti újra az akkumulátorokat. A konkrét adatokat egyelőre nem hozták nyilvánosságra, így egyelőre nem tudni pontosan, hogy a Suzuki megoldása mennyire hatékony.

A hajtásláncon kívül akad még néhány érdekes részlet a Swift Concepten, amelyek némelyikével talán később is találkozhatunk a típus hagyományosabb változataiban. Ilyenek az új belső szerkezetű, fekete hátterű első lámpák, vagy az új, ultrakönnyű ülések, amelyeken az ülőfelületet és a támlát vékony, hálós anyag alkotja.