Nem lesz autókitiltás az idén Budapesten

Magyar Rádió
2009.10.07. 13:45 Módosítva: 2009.10.07. 13:47

Az idén még biztosan be lehet hajtani a belvárosba sárga matricás autóval a téli hónapokban is. A Magyar Rádió híre szerint a tiltás bevezetését a szükséges jogszabályi háttér hiánya akadályozza.

dugoklu

Először a fővárosi szmogriadó-rendelet tavalyi módosításában jelent meg az a terv, hogy október 20. és március 8. között kitiltanák a sárga környezetvédelmi matricával, vagy ennél még rosszabb besorolással rendelkező személyautókat Budapest belső kerületeiből – pontosabban a Hungária körgyűrűn belüli részről. Az intézkedés elvben a budapesti autóállománynak akár a 20%-át is érintheti, hiszen a régi karburátoros típusok, és az öregebb, szabályozott katalizátor nélküli, és dízelmotoros autók zömmel ebbe a kategóriába tartoznak. A jogszabályi háttér biztosítása azonban elmaradt: a főváros tervei szerint táblák jeleznék a zónahatárokat, de ehhez módosítani kell a KRESZ-t, amire egyelőre nem került sor, és novemberig biztosan nem is fog. Ráadásul a tiltást külön önkormányzati rendeletben kell szabályozni, ami szintén nem született meg, és a tervezett szankciókat sem érvényesíthetik addig, amíg a védett zónába való jogosulatlan behajtás nem kerül be a közlekedési szabálysértések körébe. A tervek szerint egyébként ugyanúgy büntetnék a szabályszegőket, mintha tilosban parkoltak volna.

A kivételezettek körét is kiterjesztené az önkormányzat, így azok, akik a védett zónában laknak, és sárga matricás autóval járnak, még legalább három évig büntetlenül használhatják a járművüket. Ezen kívül a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkezők, a diplomata-autók, megkülönböztető jelzéssel haladó, vagy ilyenek által közrefogott járművek, a BKV és az FKF Rt. gépkocsijai, valamint a betegszállító, illetve az orvosi ügyeleti gépjárművek szintén kivételt képeznek majd. A Főpolgármesteri Hivatal illetékese szerint várhatóan jövő ősszel lép először életbe a behajtási tilalom a magas károsanyag-kibocsátású autók számára.