Jobb a szlovák rendszám, mint a liechtensteini

2009.10.08. 14:52

Az EU-s rendszámokkal futó autók elleni csata ugyan elveszett, de a Vám és Pénzügyőrség még nem adta fel a háborút. Szigorú hangvételű figyelmeztetést tettek közzé – ők tájékoztatónak hívják – arról, hogy az unión kívüli rendszámok milyen körülmények között használhatók Magyarországon, büntetlenül.

A lényeget összefoglalva: EU-n kívüli állampolgár maximum hat hónapig használhatja a saját autóját bejelentési kötelezettség nélkül, és az unión kívül dolgozó magyar állampolgár is hazalátogathat a céges autóval, ha erre a munkaszerződése feljogosítja, viszont akkor már elkerülhetetlen a vámárunyilatkozat, a vámbiztosíték és a többi bürokratikus rémálom, ha valaki Magyarországon dolgozik, de az autót egy EU-n kívüli országban bejegyzett cégen keresztül szerzi be. A mondanivaló tehát: ilyet senki ne csináljon, mert a Vám- és Pénzügyőrség éber, ellenőriz, és mérlegelési lehetőség nélkül köteles intézkedni, ha szabálytalansággal találkozik.

Az már más kérdés, hogy aki manapság megpróbálja elkerülni az autókra itthon kivetett adószázezreket, az elég hatékonyan megoldhatja a problémáját az EU-n belül más országban vásárolt autóval, így nemigen szorul rá, hogy szerb, lichtensteini vagy svájci rendszámmal furikázzon az országban.