Két év kell a Chrysler talpra állításához

2009.10.12. 17:10

Az új vezérigazgató szerint akkor is nyereségessé tehető a Chrysler, ha a piaci viszonyok nem javulnak jelentősen. A végleges üzleti tervet november elejére készíti el a Fiattól importált vezetőség.

Sergio Marchionne, a Fiat és a Chrysler első embere azt állítja, már a jövő év végén elkezdhetik közzétenni a Chrysler pénzügyi eredményeit, 2011-ben pedig tőzsdére vihetik a vállalat részvényeit, mivel addigra az eredmények bizonyosan pozitívba fordulnak. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezt pontosan hogyan tervezik elérni, de már nem tartják sokáig bizonytalanságban az amerikai kormányt és adófizetőket: Marchionne november 4-ére kész üzleti tervet ígér, amely öt éves időtartamra határozza meg a tennivalókat. Ebből a tervből valószínűleg az is kiderül, hogy a Fiat és a Chrysler között milyen mély együttműködés alakulhat ki. Az optimista nyilatkozatok nem meglepők – az ilyen cégátvételeknél gyakori a sikerkommunikáció – de úgy néz ki, a független elemzések is hasonló eredményeket mutatnak. A Morgan Stanley egyik elemzője például azt jósolja, hogy a Chrysler 2011-ben már csaknem egymilliárd dollár nyereséget termelhet.

A Chrysler pénzügyi eredményeit a Daimlerrel való szakítás óta nem hozzák nyilvánosságra, így csak becsülni lehet, hogy a csődeljárás előtt mekkora veszteségeket termelt a gyártó. Becslések szerint 2007 volt a Chrysler legrosszabb éve, abban az évben közel hétmilliárd dollárt égetett el a vállalt működése.