Thales Hawkei: hét tonna vas a harctérre

2009.10.12. 16:25

Nem ez az első jármű, amely a Hummer nyomdokait követi, de pillanatnyilag kétségkívül a legkorszerűbbek egyike. Úgy néz ki, rövidesen szolgálatba is állhat – a földgolyó másik oldalán.

A Hawkei – amely egy veszélyes mérges kígyóról kapta a nevét – Ausztrál fejlesztés, és eredendően arra szánták, hogy a helyi hadsereg elavult Land Rover flottáját felváltsák vele. Ha már nekiálltak fejleszteni, igyekeztek minden lehetséges igényt kielégíteni a Thales mérnökei: az autó számára viszonylag könnyű karosszériát készítettek, amely eredendően csak a repeszektől véd, hogy a légi szállítás ne okozzon gondot, de olyan moduláris páncélzatot fejlesztettek ki hozzá, amellyel durván fél óra alatt kész tankká alakíthatja két ember, méghozzá szerszámok nélkül. A teljesen felszerelt hatszemélyes páncélozott terepjáró így bő hét tonnát nyom, de a takarékos V6-os Steyr dízelmotorral így is eléri a 110 km/h-t és az 1000 km-es hatótávolságot.

Egyelőre ugyan csak az ausztrál hadsereg megrendelésére számít a Thales, de nem kizárt, hogy nagyobb katonai páncélosukhoz, a Bushmasterhez hasonlóan a Hawkei is nemzetközi karriert futhat be – az sem kizárt, hogy később Európába is jut majd belőle, olyan országokba, amelyek sokoldalú utódot keresnek elavult terepjáróik helyére.