Igazi kisautót fejleszt az Opel?

2009.10.13. 12:02

Az Allegra néven emlegetett aprósággal a Fiat 500-as, a Renault Twingo és a majdani Volkswagen Up életét nehezítheti meg az Opel.

Az igazán kis méretű autók piacán az Opel eddig nemigen volt jelen, a legkisebb modelljük, a Suzukinál gyártatott Agila is több mint 3,7 méter hosszú, a Corsa pedig négy méteresre nőtt az évek során. Így bőven volna hely egy kisebb típusnak, főleg most, hogy a kicsi, olcsó, takarékos és kis helyigényű városi autók iránt növekszik az igény. A pletykák szerint a cél egy akár 6000 euróért árusítható autó előállítása lenne, bár egyelőre sok a bizonytalanság a hírekben. A gond az, hogy az Opel régóta nem fejleszt kisautókat: korábban, a GM birodalom részeként a C és a D szegmens fejlesztését jelölték ki a cég feladatául, míg a kisautókat a koreai GM-Daewoo gondjaira bízta a detroiti vezetés. Ráadásul már a Corsa sem saját tervezés, a rossz emlékű GM-Fiat együttműködés maradványaként a Fiat Punto III padlólemezére épül. Így az önállósodott Opel vagy segítséget kér valamelyik vetélytársától – igazából erre látunk nagyobb esélyt – vagy új fejlesztési programot indít, hogy talpra állíthassa saját három méteres kisautóját.

Az viszont biztos, hogy nem késlekedhetnek sokáig a típus bemutatásával, ha nem akarják teljesen elveszíteni a piacban rejlő lehetőségeket, így a mini-Opelnek 2012-2013 körül piacra kellene kerülnie.