Visszatér az Alfa V8-as?

2009.10.15. 06:57

Úgy hallani, az Alfa Romeo egy kis hengerűrtartalmú, turbófeltöltős nyolchengeresen dolgozik, amely a cég következő nagykocsijába kerülhet be.

alfav8

A kis sorozatú 8C-től eltekintve, amelybe lényegében Ferrari motort szerelnek, az utolsó sorozatgyártású, nyolchengeres Alfa a Montreal volt, amelyet 1970 és 1977 között gyártottak, 2,6 literes V8-as motorral. Ha igazak a hírek, az új motor sem lesz sokkal nagyobb: lényegében két összeházasított Fiat MultiAir turbómotorról lenne szó, így a nyolchengeres legfeljebb három literes lenne, a teljesítménye pedig legalább 350-400 lóerő lenne. A fejlesztésre persze nem az európai vásárlók kedvéért kerülne sor: Észak-Amerikában, ahová a Fiat csoport a Chrysleren keresztül próbál bejutni, már csak presztízs-okokból is szükség lenne egy V8-asra, méghozzá valami korszerűbbre, mint a régi vágású Chrysler Hemi motorok, amelyekben már viszonylag kevés fejlesztési tartalék akad.

Ha valóban elkészül, az új Alfa nyolchengeres könnyedén utat találhat a Chrysler egyes típusaiba is, bár kérdéses, hogy egy ilyen turbómotor mennyire lehet népszerű Észak-Amerikában, ahol a nagy V8-asok is elsősorban nyomatékos karakterük miatt népszerűek a mai napig.