Elkészülhet a Seat első kupéja

2009.10.19. 14:20 Módosítva: 2009.10.19. 14:21

A VW spanyol leányvállalata végre olyan modellen dolgozik, amely nem csak a reklámok szerint sportos. Az új kupé ugyan a Leon sorozat része lesz, de a készítői szerint karakterében inkább a Volkswagen Sciroccóra emlékeztet majd, mint az ötajtós Leonra.

3

A Seat kínálatbővítési terveiről Jan Lafrentz, a cég marketing-igazgatója beszélt. „A Leon kupé terveit más elkészítettük” – mondta a szakember, és mivel a műszaki alapok is készen vannak, valószínűleg el is készül a típus két éven belül. Ez ígérkezik a legsportosabb Seatnak, így valószínűleg csak nagyobb teljesítményű, turbós benzin- és dízelmotorokkal kínálják majd – 160 és 260 lóerő közti teljesítményű változatok várhatók, de más nagy csodára nem számítunk. Valószínűleg itt is elintézik a feladatot fronthajtással, és az önzáró differenciálművet kiváltó, fékkoptató XDS rendszerrel, ahogy a Sciroccónál is.

A kupén kívül más modellek is készülnek a Seatnál: a spanyolok is elkészíthetik saját kisautójukat a VW Up! alapjaira, és egy éven belül megérkezhet az Alhambra buszlimuzin utódja. A nagy egyterűek kategóriájában jelenleg a Ford Galaxy a legnépszerűbb modell, de a Volkswagen csoport – részben a Seat segítségével – szeretné lelökni a kölnieket a trónról. Ugyanakkor úgy néz ki, a tanulmányként korábban már bemutatott Tribu hobbiterepjáró sorsa egyelőre bizonytalan: Lafrentz szerint a cégvezetés még nem bólintott rá a VW Tiguan házon belüli ellenfelének gyártására, és talán nem is fog.

A Seatot egy-két éve még a bezárás réme fenyegette, de most úgy néz ki, a Volkswagen csoport inkább előre menekül, a kínálat bővítésével és frissítésével.