Aknabiztos terepjáró az amerikai hadseregnek

2009.10.20. 19:10

Az M-ATV csúnya, nehéz és lassú, de a legtöbb támadást túléli, beleértve az aknákat is. Az első példányokat Afganisztánba szállítják.

Nem lehet mindenhová tankkal menni, a Hummer viszont nem nyújt elég védelmet a páncéltörő fegyverek és aknák ellen. Így az amerikai hadseregnek kellett egy erősen páncélozott, de a harckocsiknál sokkal mozgékonyabb és takarékosabb jármű. A pályázatot az Oshkosh nevű teherautó-gyártó nyerte az M-ATV jelzésű géppel. A masszív terepjárót nagyrészt már létező alkatrészekből dobták össze. A motor egy 370 lóerős, hathengeres Caterpillar dízelmotor, a futómű pedig az MTRV teherautóból származik: masszív felépítésű, moduláris független felfüggesztés. A páncélzat persze hatalmas tömegű: bár az autó csupán négy főt, és egy lövészt vihet magával, a terepjáró üresen is bő 11 tonnát nyom, teljesen megrakva pedig 14,7 tonnás is lehet. Így a 105 km/h-s maximális sebesség kifejezetten jónak tűnik, főleg úgy, hogy a jármű szinte bármilyen minőségű talajon képes ennyivel száguldani.

Egyelőre csak néhány példányt kapott a hadsereg, de az Oshkoshnak 4296 példányra van megrendelése, összesen mintegy 2,3 milliárd dollár értékben, és az autók nagy részét le is szállítják 2010 márciusáig.